Fan van FC Dordrecht
Nieuws

Over Fan van FC Dordrecht

FC Dordrecht: van fusieclub naar cultclub

Het mag een wonder heten dat er 130 jaar na het spelen van de eerste voetbalwedstrijden in Dordrecht – inmiddels in het Riwal Hoogwerkers Stadion – nog altijd een club in het betaalde voetbal actief is die zijn oorsprong kan afleiden van die voorganger, destijds geheten D.C.F.C. maar na het verdwijnen van cricket vooral bekend geworden als D.F.C. Er zijn in ruim een eeuw diverse afsplitsen en fusies en nog meer naamswijzigingen aan te pas gekomen met als eindresultaat: de F en de C staan er na een trendbreuk met de Engelse traditie voor in plaats van achter de naam Dordrecht.

Heel, heel lang geleden werd een cricketclub opgericht in Dordrecht, met de naam D.C.C. Dat was in 1883. Nota bene vijf jaar voor de oprichting van de oudste profclub van Nederland, Sparta. Pas in 1891 ging men in Dordrecht ook voetballen en acht jaar later werd het cricket zelfs bijzaak. DFC deed het zeker niet onverdienstelijk want tweemaal werd de nationale beker gepakt: in 1913/1914 en achttien jaar later – in 1931/1932 – opnieuw. Onbetwist de sportieve hoogtepunten uit de Dordtse voetbalhistorie en meteen aan boord bij het ontstaan van profvoetbal in 1954. DFC werd in 1972 op zijn beurt omgedoopt tot FC Dordrecht en twee jaar later ging de proftak onder leiding van Dick Passchier op eigen benen verder, onafhankelijk van de amateurafdeling.

Na vijf jaar volgde een naamswijziging in DS’79 en vervolgens werd het elf jaar daarna Dordrecht’90. Na een fusie met het Schiedamse SVV kwam SVV/Dordrecht’90 tot stand en later werd ‘SVV’ er weer afgekoppeld. In 2002 werd het weer FC Dordrecht. Nota bene onder alle werknamen speelde de club sinds de afsplitsing in 1974 minimaal één jaar op het hoogste niveau. DS’79 was na het kampioenschap in 1982/1983 één jaar actief in de Eredivisie en vier seizoenen later nog eens. Beide keren betekende de achttiende plek direct degradatie. In 1991/1992 was het de beurt aan SVV/Dordrecht ’90 om zich via een vijftiende plek te handhaven. Dordrecht ’90 degradeerde het seizoen erop, werd in 1993/1994 meteen weer kampioen en eindigde in 1995 opnieuw als laatste. Na de naamswijziging in 2002 naar FC Dordrecht moest de club twaalf jaar geduld hebben voordat er via de play-offs gepromoveerd kon worden.

In 2014/2015 ging de ploeg als nummer 18 weer terug naar de Keuken Kampioen Divisie. En daarin speelt de club sindsdien een marginale rol. Degradatie naar de Tweede Divisie werd afgewend op de momenten dat die dreiging er was, maar eindklasseringen bij de onderste vier van de ranglijst zijn eerder regel dat uitzondering. Toch weet de club wonderwel stand te houden in het betaalde voetbal. Ook omdat clubs uit die amateurrangen met een hogere begroting niet de behoefte hebben afstand te doen van het spelen op hun zaterdagmiddag. Voetballen in de Keuken Kampioen Divisie gebeurt natuurlijk vooral op de vrijdagavond. En voor een beperkte maar stabiele achterban. Om de week zitten er zo’n tweeduizend toeschouwers op de tribune. Het meest recente Eredivisieseizoen verdubbelde het aantal liefhebbers van Dordts voetbal. Als er een prijs zou worden ingesteld voor cultclub van het Nederlandse profvoetbal, is FC Dordrecht naast Telstar uit Velsen-Zuid absoluut een topkandidaat.